May 30, 2010

preparation for what?

Kepakaran aku tidak terhad hanya kepada belajar tetapi aku telah berjaya mengembangkan sayap menjadi seorang penggubah bunga dan chef yang agak hebat! stakat Chef Wan dan Jamie Oliver *knal kew? oh! yeay..* tuh, mmg senang sangat aku nk kalahkn, sambil tutup mate pn buley la..haha
Akan tetapi, mengapa aku berbuat semua itu? hrm, panjang crite nyer.. mengapa aku beralih arah sekejap dan menggunakan otak kanan aku nie! Actually my brother ( Khairun Khalik ) akan betunang pada 30 May 2010 *today!* bersama Khadijah dan before mereka buleyh bertunang my brother kene la dulu keluar suku kerana meraka dilahirkan dalam satu suku yang sama iaitu Biduanda Jawa, kami di sini mmg dan masih mengamalkn Adat Perpatih erk! bak kate orang n9 < biar mati anak, jangan mati adat > wohoho! seram~ Ceremony yang akan dilangsungkn before mereka bertunang ini dinamakan Berkedim (bekodim dlm bahase nogori) 
Kami semua tahu, dalam agama tak kisah pn kau satu suku kew, as long as kau bukan mahram then buleyh la kawin, tapi kami masih berpegang pada adat! tak salah pn nk buat *ade masalah? jgn kawen ngan aku! settle!* muahahahha...

Cerita selanjutnye nnt aku bagi la, details baik punye~ 
Sekarang aku nk cerite, pengalaman aku membuang lemak-lemak ayam! menyalai ayam dan kambing! memasak rendang! menggubah bunga! dll.. ini semua kerja sukarela *terpaksa actually!* yang telah diarahkn oleh big ass boss, my mother! my father! my uncles! and my aunts! ala, tunang abg aku jugak pn, kalau aku tak buat siape lagi? betul tak? pandai adik abang!

Mule-mule aku telah bangun (dikejutkn sebenarnya ok!) pada pukul 9 then terus gogok gigi dan membantu membasuh ayam dan membuang segale lemak-lemak yang terdapat pada binatang itu, jijik~ then terus la g salai, aku mengelat dan tros g tengok tv,hahahha...

my dad n my uncle yg beriye memotong ayam!


my sis yang da hampir nk jd psyco killer


~my bro yang akan bertunang~

Semue tengah poyo-poyo buat keje, bile org snap gamba! posing mmg cepat, hampes~
pade sebelah petang plak, aku kne bli kek abang aku nie, da janji la bro! aku incharge kek, melayang rm75 haku, duet minyak lg, hahah *mne ade bekire* nnt aku kawen, kau bg jongkong emas year... aku beli kek Marble Cheese Cake, kt mne lg secret resipi la, kt sinun jew kek yg best! gamba nnt2 la aku upload, tp mmg sedap, hahaha... mampos kazen-kazen aku coz at the same time, they all kne siapkn tempat bekodim tuh, aku mmg pandai mengelat! g amek kek time kne buat kerje-kerje berat tuh, selamat tulang belakang aku..

Pade sebelah malam pulak, aku pergi al ke dapur, ngat nk mkn akan tetapi aku pulak yang memasak! masak sambal ikan bilis weyh, gerenti sedap la, tuh yg aku cakap tuh, kalah segale chef yg ade tp aku tak buley lawan sifu aku la which is my grandma! mmg letih weyh masak nie, panas! lenguh! berbau! dan menggemukkn! bukan aku, setiap kali aku masak mesti nk culik-culik mende masuk mulot! dayyum!


gaye mahal bro! Jamie Oliver pn tak mcm nie, fyi : penaja utama adalah 100 plus
tak caye aku masak? g mampos same lu urang!

Selepas penat dan settle masak sambal tuh, aku pn lari ke depan ngan harapan nk tengok hantaran utk diberi kepade pihak ppn, apekan daye.. tgn pulak nk menggatal menolong aunty aku nie! membuat hantaran pulak deyh.. to be exect, sirih junjung! pening la weyh, mcm-mcm kne buat~ experience,haha...
Mule-mule kne bagi berkilat, gune la minyak masak cap Buruh! Then gulung-gulung kasi lekat kt batang lidi and then kau settle kn la sndri, aku bg gamba and then if kau nk buat, buat la sndri.. jgn ajak aku lg! huu
Aku mmg salut ngan aunty aku, bukan senang nk jd senang! susah nk jd susah *ape pulak aku merepek nie!* aku tgk aunty aku dri siang td kowt menggubah segale-galenyer! btw, next month kazen aku pulak yg tunang, mampos lg aku nk kne tolong kenduri, huu.. tape, aku happy jew *aku kan pelakon terhebat* 

berbakat kah aku? opkos la wei, buley buat dwet!

Esok! eh, jap lg! kne bangun jam 5am coz da kne start masak utk ceremony bekodim tuh. ye lah, nnt masak awal-awal basi pulak lauk-lauk neyh! sume org cirit birit lpas mkn, hahah... pukul 10 ceremony da start, then afta Zuhur ( eyh setan, kau Zuhur kew! babi punye setan, aku Zuhur la ) grak umah ppn plak, nk lansungkn ceremony bertunang plak, nasib badan! Nevertheless aku sangat-sangat bersyukur coz semue ceremony nie tak buat kt umah aku, bekodim nie kt kampung ayah aku coz abg aku join suku ayh aku kn! bertunang plak kt umah ppn, Alhamdulillah, kalau kt umah aku nie, mmg lg pengsan la aku! rase nk lari g umah semban jew, hahah.. tak pn g umah KL jew tros! tanak! lonely aku nnt >.

Happy Forever ery my bro, semoge ke jinjang pelamin!
Nnt da sampai jinjang pelamin, aku wish semoge bahgie ke anak cucu plak...
Then if da ade anak cucu plak,,tak reti-reti nk mamposs lg??...hahahah just kidding!

4 comments:

Anonymous said...

hahah,,bru taw bakat terpndam u,,kalah pompuan nmpak,buleh masak siap buleh menggubah sireh,,hee~

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°
رمضان مبار… رمضان كريم… رمضان مبار…
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°

Salam ramadan Al Mubarak..
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Ramadan bulan yg mulia..
Tertutup pintu-pintu neraka..Terbuka pintu-pintu syurga..Syaitan-syaitan dibelenggu.

Daniel said...

u lnow what??

i love ur blog...

exchange blog k

daniellerishah.blogspot.com

Mr. H said...

blog walking... nice blog dude! :))